#jaztudi zgodba 9

Starši so me vedno učili, da je moje telo nedotakljivo. In vsak neprimeren dotik sem kaznovala s klofuto, ki je potegnila za seboj družbeno linčanje in še fizično naslije. Vem, morala bi reagirati drugače, ampak kako? Kako reagiraš, če mislijo, da je vse dovoljeno? Če se ti vsi posmehujejo, s puncami vred?

V šestem razredu osnovne šole sem šla po stopnicah v drugo nadstopje, moj sošolec je šel za menoj in mi potisnil prst v rit. Obrnila sem se in mu dala klofuto. Dejal je, da sem čudna, da šlata se samo ta ‘kul’ punce.

Tako je moja možnost za bit ‘kul’ splavala po vodi. Otroci znajo biti zlobni. Malce kasneje smo šli v šolo v naravi, spet ista zgodba, sošolec me zgrabi za rit. Tokrat se ga brcnila. Zbežal je proč. Zvečer ko sem bla sama v sobi je prišel in me pričel tepsti. Seveda sem se uprla. NE pozabimo, bili smo stari 11, 12 let.

Pri 18 letih sem delala v zelo obljudenem in takrat popularnem lokalu. Otipavnja ogromno in vsaka zavrnitev je prnesla s seboj zmerjanje. Ustrašila sem kasneje še enkrat. Na koncertu me je zgrabil za rit moški, ki je stal za menoj. Obrnila sem se in mu dala klofuto. Nastala je tišina. Bend je skočil z odra, stopil predme, oklofutan moški je slekel majico in skočil proti meni. Klofnila sem osebo, ki je ravno prišla iz zapora. Končalo se je v redu. Fantje z benda so me ubranili brez poškodb.

To so samo bolj iztopajoče zgodbe čisto povprečne piflarke, ki se je do 30-ega leta obkrožila z moškimi, ki so znali biti in predvsem, ki so v žurerskih časih poskrbeli, da sem bila vedno na varnem. Sklepam pa, da se ženskam, ki dajo več na svoj zunanji izgled, godi dosti slabše. Moja zgodba je povprečna zgodba. Zgodba večine. Vseh otipavanj nisem opisala, ker se bodo tu pojavile hujše zgodbe. Hočem poudariti le, da moramo problem spolnega nadlegovanja žensk reševati prej, bolj zgodaj in ga ne ignorirati z raznimi modrostmi o hormonih. Otipavanje je temelj mišljenja, da je žensko telo javno, da imajo vsi dostop do njega in z vsakim letom, si fatnje in moški dovolij več. Saj je zanje že otipavnje bilo povsem normalno. Naučiti treba tudi ženske, kako moramo reagirati. Vem, fizično nasilje ni pravi odgovor na spolno nadlegovanje,vendar mi ni žal za
nobeno od klofut.