#jaztudi zgodba 284

Šele sedaj, ko sem že skoraj dopolnila 30 let se dejansko zavedam, da me spolno nadlegovanje spremlja že vse od najstniških let.

Ko sem opravljala vozniški izpit me je inštruktor ves čas spraševal osebne stvari. Ko sem povprašala prijateljici, ki sta delali izpit pri istem inštruktorju, sta dejali, da se pogovarjajo o športu in podobnem. Nisem razumela, zakaj je pri meni drugače. Velikokrat je na mojo nogo položil svojo roko. Na eni izmed zadnjih voženj mi je z dlanjo prijel prsi in jih ‘potežkal’. Pri tem je vse skušal obrniti na šalo. Ker prihajam iz vaškega okolja in sem bila nekoliko sramežljiva, niti nisem reagirala. Nisem si niti znala razložit oz. sem morda jemala to kot nekaj normalnega. Ne vem. Danes bi vsekakor reagirala drugače-kar pa ne bi spremenilo primitivnosti njegovega obnašanja.

Mama mi ni dovolila opravljati študentskega dela v gostilni vse do 20. leta. Nisem razumela zakaj a sem spoštovala njeno željo. Kmalu za tem, ko sem začela delati kot natakarica, so se začela otipavanja skorajda vsakič, ko sem na mizo nesla pijačo. Ker je bilo okolje vaško, se je tovrstno obnašanje še spodbujalo. Danes se mi ‘kozla’, ko pomislim na vse tiste prijeme. Bruh. Tudi šef ni bil drugačen. Vseskozi je namigoval, da bi lahko imela kaj z njim. Ko sem preštevala denar ob zaključku dneva, je prišel od zadaj in me prijel za rit z obema rokama. Bruh bruh bruh. Da ne omenjam namigovanj poročenih moških, da se lahko dobimo po šihtu. In to moški, ki so imeli doma noseče žene ali žene, ki so ravno rodile. Kakšen je celo izjavil, da ker je ravno rodila, je vsa zavaljena in bi rad malo z mano. Bruh.

Med študijem sem opravljala prakso v enem izmed muzejev. Lastnik je v lokalnem okolju spoštovan in prepoznaven podjetnik. Čislan. Ves čas mi je nosil kavice. Ni mi bilo jasno zakaj toliko kav. Prosil je za številko. Dala sem mu jo, ker sem mislila, da jo potrebuje zaradi prakse. Kmalu mi je začel pisati sms-e, če bi se dobila z njim. Ker je vedel, v katerem baru delam, je tja prišel, ko sem zaključevala z delom. Rekla sem, da zapiram in naj odide. V predprostoru me je potisnil v kot in na silo rinil vame. Nekako sem se ga uspela znebiti in zaklenila vrata. Pisal mi je še kakšnega pol leta kasneje. Včasih ga vidim v kakšnem časopisu s ‘kravtarji’. Sami “veliki” možje, res.

Ko sem se vračala domov iz predavanj, se mi je na poti pridružil nek fant. Ker sva hodila vzporedno sva si izmenjala nekaj besed. Povedal mi je katero šolo obiskuje, svoje ime, iz kje je. Potem pa mi iznenada reče naj ga poljubim. Ker da je edini, ki še ni doživel prvega poljuba. Najprej sem skušala zavrniti na lep način in sem mu rekla, da mora biti prvi poljub z nekom posebnim in ne z neznanko. Tip je še kar vztrajal, zato sem se nahitro poslovila in začela hoditi hitreje proti stanovanju. Pogledam nazaj in vidim da mi sledi. Pospešim korak in fant teče za mano. Vsa panična kličem svojega fanta, naj mi pride naproti. Ko ga je neznanec zagledal, se je obrnil. Bila sem v šoku, prestrašena, jokala. Zato sva se s fantom odločila, da greva na policijo. Imela sem namreč dovolj informacij, da bi ga policija enostavno našla. Menila sem namreč, da bi se starši morali pogovoriti z njim, saj je bil fant star okrog 17-18 let. Na policiji me policist odpelje v sobo, da podam izjavo. Ko vsa prestrašena v joku povem, kaj se je zgodilo in da se tudi bojim, da bi ga še kdaj srečala na isti poti, me je policist samo gledal, nato pa vprašal, kaj sem po horoskopu. Zmadena mu odgovorim, ta pa izjavi ” aha *** ste. Nič čudnega, da ste tako občutljiva”. S tem je bila prijava zaključena. Pristojni organ, sedi pet, res. Bravo.

Ravno danes sem zablokirala številko nekega fanta, ki mi že nekaj let piše. Večkrat sem ga prosila, naj odneha, ker ne želim z njim nič. Ne pomaga. Vsak nov sms ‘kako si’ me povsem spravi iz tira. A mi lahko daš mir. Psiho. Res me postaja strah, saj ima tip monolog na sms-ih že več let in tudi ve, kje živim. Na sms-e ne odgovarjam a vztraja. Od teh j***enih ‘kako si’ do manipulativnih taktik, pri čemer me sprašuje zakaj ga ne maram in kaj je storil narobe. Človek, videl si me 3x v življenju in še to, ker sem ti stregla pijačo. A se odstraniš iz mojega življenja lepo prosim. 

Pišem, da si olajšam dušo. Zato tako dolgo sporočilo. Zahvaljujem se vam, da mi to omogočate. Dejansko se o tem skorajda z nikomer nisem pogovarjala. V družbi je vsekakor potrebno dvigniti zavest o tem, kaj je dopustno in kje so meje. Sama sem pogosto reagirala milo, ker sem bila nekako ujeta med volkovi. Sama med starimi lovci v gostilni denimo. Če ti nihče ne pove, kaj je dovoljeno in normalno obnašanje, reagiraš kakor pač znaš oz. meniš, da je ok. In če se ti otipavanja dogajajo že od mladih nog in nihče tega ne obsoja, seveda reagiraš še bolj milo. Hvala vam torej za vaše delo in trud!

#jaztudi, februar 2021